Akademi Forum
Hem     |     Seminarier     |     Om Akademiforum     |     Kontakt     |     Anmälan     |     Länkar     |    

Byt till engelska   Byt till Svenska

Nyheter

Om Akademiforum
Akademiforum utvidgar successivt sin seminarie-serie. Du som är intresserad av att arrangera seminarier är välkommen att kontakta Akademiforum.
Läs mer...

 

Seminarium

 

Partners

logo_internetmedicin.jpg

Nationella Demensdagen 2016

Torsdag 17 Mars 2016

Bonnier Conference, Stockholm

Anmälan är nu öppen

Program 2016

Talare 2016

Konferenslokal 2016

Utställare 2016

Kontakt

Ur programmet:

Åldrande Depression Demens

Mikael-Ludvigsson.jpgI den åldrande populationen ökar prevalensen av både psykiatriska (depression) och kognitiva symtom, samtidigt som de kan vara en del av det normala åldrandet. Ludvigssons studier belyser åldrande, depression, kognition, och hur vi i vården kan förhålla oss till det. Doktor Mikael Ludvigsson är doktorand vid Linköpings Universitet och fördjupar kunskapen inom detta  viktiga område.

Lars-Christer-Hyden.pngKunskapen om hur hjärnans kognitiva funktioner påverkas vid demenssjukdom bygger ofta på test med fokus är på individen och hennes funktionshinder. Samtidigt visar klinisk erfarenhet att personer med demenssjukdom ur ett kognitivt perspektiv fungerar bättre i samarbete med andra. Hur kan man använda sig av varandras kognitiva funktioner  (distribuerad kognition). Hur kan detta användas i vården på att konstruktivt sätt? Detta belyser professor Lars-Christer Hyden i sin föreläsning.

Demens vid mycket unga år

Moa-Wibom-2.pngVad innebär demenssjukdom vid mycket ung ålder (under 40 år)? För den drabbade och dennes familj? För vården? För diagnostiken och den fortsatta handläggningen?  I en unik master uppsats beskrev överläkare Moa Wibom det och fördjupar nu ämnet utifrån den senaste evidensen.

Beteende mässiga och psykiatriska symtom (BPSD)

Eva-Granvik-2.jpgBPSD är ett stort bekymmer i omvårdnaden av personer med demenssjukdom. Sverige har ett starkt och evidensbaserat förhållningssätt till BPSD, inte minst genom det nationella registret för BPSD. Detta har nu varit igång i fem år och dess ledare Eva Granvik berättar mer om hur vi utifrån det kan lära oss mer av arbetssätt i vården vid BPSD.

Tidiga tecken på demens

Ingmar-Skoog-face.jpgMed allra flesta förknippar Alzheimers sjukdom med demenssymtom och svårigheter att klara sig i livet. Men sannolikt är det så att den sjukdomsframkallande mekanismer börjat att verka många, många år innan. I sina epidemiologiska studier där man noggrant följt 70 åringar under många år har professor Ingmar Skoog bl. a. studerat de allra första tecknen till Alzheimers sjukdom

.......................................................................................

Annons

Master Utbildning om Demens för läkare resp. fysioterapeuter och arbetsterapeuter

En webbaserad utbildning med inriktning mot demens för läkare resp. arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Vill du veta med kontakta Kristoffer Mörtsjö på Kristoffer.Mortsjo@ki.se. Nästa utbildningsomgång för läkare är planerad att starta i februari 2016 och det finns fortfarande några platser kvar. Läs mer genom att klicka här.

Magisterutbildningen för fysioterapeuter/arbetsterapeuter startar under hösten 2015 och nästa ansökningsomgång blir till hösten 2016.

KIbanner1.jpg

 

Tala eller dö

tala-eller-doe.jpg

Stefan Sauk samverkar med AkademiForums Jan Marcusson i en föreläsning om kommunikation och konsten att stå på en scen, som baseras på deras gemensamma bok med samma namn som föreläsningen: Tala eller dö.

 

Program 2016
onsdag 30 september 2015
Läs mer...
Talare 2016
onsdag 30 september 2015
Läs mer...
Konferensliokal 2016
onsdag 30 september 2015
Läs mer...
Utställare 2016
onsdag 30 september 2015
Läs mer...

Akademi Forum, Odengatan 48A, 2 tr ö.g., 113 51 Stockholm, Tel: 070 5717033, E-post: jan.marcusson@liu.se, Web: www.akademiforum.se

© Copyright 2008

Webbdesign av Ports Studio